header themas

Biomimicry

Biomimicry is de praktijk en wetenschap die voorbeelden in de natuur bestudeert en als inspiratie gebruikt om hedendaagse duurzaamheidsproblemen op te lossen. Na 3,8 miljard jaar aan evolutie heeft de natuur immers geleerd wat werkt, wat geschikt is en wat blijvend is. Vaak streven de oplossingen in de natuur onze oplossingen aan alle kanten voorbij: ze zijn ingenieus, duurzaam en adaptief. Stichting BiomimicryNL is de biomimicry expert in Nederland. BiomimicryNL gelooft in het potentieel van biomimicry en stelt o.a. het onderwijs in staat om deze kennis in te zetten.

Waarom biomimicry-educatie?

Biomimicry is een vernieuwende onderwijsinsteek en geeft leerlingen van alle leeftijden de handvatten om het duurzaamheidsprobleem met beide handen aan te pakken. Het leuke van biomimicry is dat het duurzaamheid op een positieve en hoopvolle manier benadert, door de laten zien dat er al miljoenen duurzame oplossingen te vinden zijn in de natuur. Bovendien stimuleert biomimicry-onderwijs 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch denken, probleem oplossen, creatief denken en samenwerken.

Deze presentatie voor docenten op een workshop van Eco-schools op 11 oktober 2023 geeft een overzicht van het hoe en waarom van biomimicry in het onderwijs:

Presentatie biomimicry in het onderwijs

Het Natural Entrepeneurs-project (VO)

Ons nieuwe VO-educatieproject moedigt bovenbouwleerlingen aan om hedendaagse uitdagingen gekoppeld aan een SDG (Social Development Goal of Duurzaam Ontwikkelingsdoel) op een creatieve manier aan te pakken, en haalbare, passende oplossingen te vinden met behulp van biomimicry. De interesses van de leerlingen staan hierbij centraal: ze kiezen zelf een uitdaging die bij hen past. Leerlingen doorlopen de biomimicry-aanpak stap-voor-stap via een online platform (www.natent.eu/nl).

BioLearn

Docenten trainen en ondersteunen met biomimicry onderwijs, op een manier die goed aansluit bij het bestaande curriculum van scholen. Dat is de ambitieuze doelstelling van BioLearn. Docenten krijgen de handvatten mee om met hun klas rondom verschillende thema’s in een aantal lessen een biomimicry-oplossing voor een uitdaging te bedenken. Thema’s zijn bijvoorbeeld verpakkingen, gezondheid, gebouwen en watermanagement. Door de verschillende thema’s biedt BioLearn de mogelijkheid om biomimicry te introduceren bij meerdere STEAM-vakken: kunst, techniek, biologie, wis-, natuur-, of scheikunde. (STEAM staat voor: Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics.) BioLearn biedt zo een goede aanleiding voor de gewenste vakintegratie

Meer lesmateriaal vind je op de website van BiomimicryNL:

Een interessant artikel is verder te vinden in de kennisbank van Duurzaam MBO: ‘Lessen uit de natuur’ dat in gaat op de duurzame principes uit de natuur: www.duurzaammbo.nl/kennisbank/concepten/lessen-uit-de-natuur

BioLearn for the Future

Voor BioLearn for the Future, de PO-variant van BioLearn, zoekt BiomimicryNL pilotscholen die het lesmateriaal willen testen in ruil voor gratis biomimicry-training.

Heb je interesse? Neem dan contact op met Jeanette Morren, BiomimicryNL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bronnen uit onze kennisbank Biomimicry : transformative learning for sustainable solutions, Biomimicry in the classroom : how biomimicry can be integrated in the Dutch curriculum, De bionische vogel : vogels als inspiratiebron voor creatieve en duurzame oplossingen, Tien perspectieven uit de natuur, Walvissen in de wind : en meer fantastische uitvindingen uit de natuur